Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, A. V.; MACIEL, R. A.; BECKMAN, J. C.; MACIEL, L. P. Evaluation of antioxidant activity of peppers by the ABTS and DPPH methods. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: IUFoST: ALACCTA, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoLEHALLE, A. L. de C.; CUNHA. B. S.; MACIEL, L. P.; LIMA, C. L. S. de; ABREU, L. F. Caracterização físico-química de diferentes variedades de folha de Manihot utilizadas na produção de maniva cozida. Higiene Alimentar, v. 33, n. 288/289, p. 1339-1343, abr./maio 2019. Edição dos Anais do IX Congresso Latino Americano, XV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos e VII Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Maceió, abr./maio 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, J. P. G.; MACIEL, M. do V.; MACIEL, L. P. A. A.; SALES, P. C. M.; CARDOSO, D. B. Manejo agroecológico do Capim Tanzânia sob pastejo de cabras mestiças no Semiárido Brasileiro. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 18, n. 1, 2023. p. 254-267

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoSIMÕES, M. G.; DOMINGUES, A. F. N.; MACIEL, L. P.; RABELO, J. G.; OLIVEIRA, E. B. de; FERREIRA, C. L. de L. F. Efeito da adição de leite bovino ao leite de búfala nas diferentes características do queijo artesanal do Marajó, tipo creme. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 68, n. 391, p. 32-40, mar./abr. 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  17/10/2017
Data da última atualização:  09/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PRESTON, W.; NASCIMENTO, C. W. A. do; SILVA, Y. J. A. B. da; SILVA, D. J.; FERREIRA, H. A.
Afiliação:  WELKA PRESTON, UFERSA; CLÍSTENES WILLIAMS ARAÚJO DO NASCIMENTO, UFRPE; YURI JACQUES AGRA BEZERRA DA SILVA, UFPI; DAVI JOSE SILVA, CPATSA; HAILSON ALVES FERREIRA, UFRN.
Título:  Soil fertility changes in vineyards of a semiarid region in Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 17, n. 3, p. 672-685, 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cultivation can substantially change soil quality through improvement or degradation of the physical and chemical characteristics. Vineyard soils are sensitive to soil changes due to the intensive chemical input. This study assesses the soil fertility changes in vineyard soils of the São Francisco valley in Northeastern Brazil during different cultivation time spans (5, 6, 8, 10, 12, 15, and 16 years). An area with natural vegetation (Caatinga) was used as a reference area. We analyzed pH, exchangeable contents of Ca, Mg, Na, K, and Al, potential acidity (H+Al), available P, total organic matter, sum of bases, CEC, Al saturation, and base saturation at depths of 0-20 and 20-40 cm. Univariate and multivariate analyses were used for data evaluation. The results showed that soil fertility changes were closely related to cultivation time spans. Contents of organic matter, Ca, Mg, and K were increased in most of the vineyard soils. The management of P fertilization deserves attention as the very high concentrations in soil are prone to leach and can contribute to triggering eutrophication. Discriminant and factor analyses proved to be useful tools for distinguishing the effects of management in the cultivated areas and helping to achieve sustainable land use in such fragile agro-ecosystems.
Palavras-Chave:  Arid environments; Chemical fertilizers; Semiárido; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Adubação; Fertilidade do solo; Matéria Orgânica; Solo; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus NAL:  Grapes; Soil organic matter.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA56844 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional